За да замените/върнете закупен от нашата платформа продукт, моля попълнете и ни изпратите Формуляр за връщане или замяна.

Ако не желаете замяна, можете да върнете продукта в рамките на 14 дни след получаването му. Веднага щом получим изпратения формуляр, ние ще се свържем с Вас, за да уточним детайлите.

Молбата ни е продуктите, които връщате да бъдат в оригиналната си опаковка, да не са с нарушена цялост или използвани.

За наши редовни клиенти, условията за връщане и замяна подлежат на предоговаряне.

От ТУК можете да изтеглите образец на формуляр за връщане или замяна

Формуляра изпратете на: sales@exallto.com

Условия при които се осъществява замяната:

1.    Клиентът има право в рамките на 14 дни от датата на получаване на продукта да го замени с друг. За целта е задължен да уведоми ЕКЗАЛТО ЕООД, за това си намерение, като попълни и изпрати формуляр за връщане или замяна. Във формуляра, клиентът следва да посочи продукта, който връща и продукта, с който иска да го замени.

2.    ЕКЗАЛТО ЕООД не осъществява замяна без получаване на коректно попълнен формуляр и докато не получи продукта, който следва да бъде заменен.

3.    ЕКЗАЛТО ЕООД заменя продукти, само ако са налични и/или са налични в склада на производителя.

4.    Ако замяната не може да бъде осъществена, ЕКЗАЛТО ЕООД се задължава да информира клиента за това.

5.    Връщането и замяната на продукти е за сметка на клиента.

6.    Замяната може да се осъществи и във офис на ЕКЗАЛТО ЕООД, ако продукта е наличен.

7.    Върнатите продукти следва да бъдат в оригиналната си опаковка, да не са с нарушена цялост или използвани. Ако ЕКЗАЛТО ЕООД констатира нарушение си запазва правото да откаже замяна.

Условия при които се осъществява правото на отказ:

1.    Съгласно общите условия на интернет платформата www.exallto.com за електронна търговия и в съответствие със Закона за защита на потребителите (ЗЗП), Вие имате право да се откажете от закупените продукти в срок до 14 дни, считано от датата, на която сте получили поръчката си.

2.    Връщането на отказани продукти е за сметка на Клиента.

3.    Ако се откажете от поръчката, ние ще ви изплатим дължимата сума не по-късно от 14 дни от датата, на която сме получили върнатите продукт/и.

4.    Изплащането се осъществява по същият метод, който сте използвали при първоначалната транзакция, освен ако изрично не е уговорено друго с Вас.

5.    Не се начисляват такси за извършване на плащане при упражнено право на отказ.

Изплащането на дължимите суми се извършва при предоставени коректни данни за банкова сметка, име на банка, титуляр на сметка, IBAN и BIC, по реда описан в чл. 54 и следващите от ЗЗП и ако върнатия продукт отговаря на условията за отказ. Пратки с продукти, които поради неподходяща опаковка са били повредени при транспортирането, ще бъдат връщани на клиента за негова сметка. Старателно опаковайте пратките, за да осигурите запазването на стоката по време на транспорта.

Back
Account
Close